Okupljanje boraca 1. bataljona

13.6.2024. godine otrivena i osvećena bista nekadašnjeg komandanta Prvog bataljona, Prve prnjavorske lake pješadijske brigade Živojina Kuzmanovića u prnjavorskom selu Donji Vijačani.

Pored odavanja pomena i prisjećanja na nekadašnji ratni put majora JNA i Vojske Republike Srpske, povodom Spasovdana odata je i pošta poginulim borcima VRS iz Donjih Vijačana od koji su pojedini bili i pripadnici Prvog bataljona.

Sinoć je u osnovnoj školi u Donjim Vijačanima  u znak sjećanja na majora Vojske Republike Srpske Živojina Kummanović i ratni put Prvog bataljona 1.prnjavorske lake pješadijske brigade premijerno je prikazan i dokumentarni film ’’1657 dana u ratu’’rađen je u produkciji ’’Kozara media’’ a u ovom dokumentarnom ostvarenju govore mnogi akteri koji su se borili u redovima Prvog bataljona a gdje su na mnogim ratištima branili Republiku Srpsku.

14.6.2024. godine na televizi K3 Prnjavor sinoć je prikazan dokumentarni film o ratnom putu 1. bataljona 1.lpbr Prnjavor „1657 dana u ratu“. U filmu govore borci bataljona iz Donjih Vijačana, Palačkovaca , Prnjavora,  Štrbaca ,kao i djeca poginulih boraca Dajana Zečević, ćerka poginulog borca Borislava Zečevica i unuka poginulog borca Tomislava Tošića, i Damir Živković, sin poginulog borca Ljube Živkovića. 

Komandant se vratio kući na svoj rođendan (FOTO)

Donji Vijačani, grad Prnjavor 30.4.2024. godine https://www.nezavisne.com/

Komandant se vratio kući: Bista majoru Živojinu Kuzmanoviću u Donjim Vijačanima (VIDEO)

U Prnjavoru osnovano  deveto udruženje građana iz Odbrambeno-otadžbinskog rata RS u  Gradu Prnjavor.

GODIŠNJICA OD OSNIVANJA UDRUŽENJE PRVI BATALJON PRNJAVORSKE BRIGADE

video. klikni na sliku

2023 godine u  Prnjavoru,  pored Boračke organizacije opštine, Opštinske organizacije porodica poginulih i zarobljenih boraca i nestalh civila, Udruženje RVI opštine, Udruženje „Vukovi sa Vučijaka“, Udruženje građana „Veterani RS“, Udruženje djece poginulih boraca VRS, Opštinski odbor starješina VRS, Udruženje građana “ Veterani Odbrambeno- otadžbinskog rata“,  osnovano i  Udruženje “ Prvi bataljon Prnjavorske brigade“, sa ciljem okupljanje boraca,  njegovanje tradicija i doprinosa u Odbrambeno-otadžbinskom ratu RS i sjećanje na ratni put bataljona i poginule borce.

Predsjednik udruženja Brane Tubak, istinski borac prve kategorije, pripadnik Prnjavorske brigade od formiranja do kraja rata i komandant prvog bataljona. Potpredsjednici su Siniša Modić i Branko Deket, isto borci prve kategorije.

Prvi bataljon ima najduži ratni put od ratišta u Zapadnoj Slavoniji, 1991. do kraja rata u Prnjavorskoj brigadi. Prema prikupljenim podacima,  ukupno je bilo 830 raspoređenih boraca u ratu,  što mobilizacijom i popunom boraca iz drugiih jedinica VRS.   Broj boraca koji su prošli kroz bataljon po raznim osnovama je preko 1000 boraca. 

U odnosu na broj raspoređenih boraca u bataljonu gubici u toku rata iznosili su 48% brojnog stanja raspoređenih: poginulih 55, nestalih 4, samoubistvo 3, zarobljavanje, živi razmijenjeni 3, bolest 46, samoranjavanje 8, povreda 55 i ranjenih 228 boraca.

Poslije rata umrlo je 63 boraca bataljona: kategorisanih u 1. kategoriju 22, u drugu 3, treću 5, četvrtu 3, petu 2, šestu 5 i sedmu 10 boraca, 11 boraca nije kategorisano. U kategoriji RVI : druge kategorije 1, četvrte 2, pete 1, šeste2, osme 1 i devete kategorije 4 umrla borca bataljona.

lpbr-prnjavor.info Tomić Srđan

4.11.2021. 

Borci Prvog bataljona Prnjavorske brigade osnivaju Udruženje boraca „Prvi bataljon Prnjavorske brigade“

Prošle godine borci Prvog bataljona lpbr imali su dva okupljanja radi  druženja i sjećanja na ratne dane od 1991. do kraja rata. Kroz bataljon je prošlo preko 800 boraca.

Video.klik

Skupština Udruženja održaće se u subotu 11.2.2023. godine u skupštinskoj sali Prnjavor sa početkom u 14.00 časova.

Imenovan je inicijativni odbor za osnivanje udruženja, a predsjednik je ratni komandant 1.lpb Brane Tubak.

lpbr-Prnjavor Tomić Srđan

24.12.2022.

Borci Prvog pješadijskog bataljona Prnjavorske brigade ponovo su se ove godine okupili na tradicionalno druženje u restoranu „Park“ u Prnjavoru, 24.12.2022. godine.

1.lpb

Prisustvovalo je oko 70 boraca. Borce su pozdravili komandanti bataljona Nikola Merlović i Brane Tubak. Odata je pošta poginulim borcima bataljona i evocirano sjećanje na veliki i težak  ratni put bataljona još od Zapadno -Slavonskog ratišta 1991. godine , kao 1. odred TO opštine Prnjavor i odred TO Srbac pretpočinjeni 2.partbrTO sastavu  329.okbr JA u rejonu s.Donji Bogićevci, dana 12.10.1991. godine.

Prema prikupljenim podacima kroz bataljon je prošlo oko 830 boraca. 624 boraca je mobilisano i još 208 boraca je popunjeno u bataljon iz drugih jedinica VRS.

Obilježeno 30 godina od formiranja 1. bataljona Lake pješadijske brigade Prnjavor

Povodom 30 godina od mobilizacije i formiranja 1. bataljona Lake pješadijske brigade Prnjavor, borci 1. bataljona okupili su se kod Spomenika Odbrambeno-otadžbinskom ratu u Prnjavoru, (Pet lampi), nedjelja 16.10.2022. godine u 14.00 časova.

Okupljanje 1.lpb 16.10.2022.

Položeni su vijenci bataljona i opštine Prnjavor i cvijeće kod spomenika i na spomenik u gradskom groblju ratnog komandanta majora Živojina Kuzmanovića.

Okupljanje 1.lpb

Održan je parastos i pomen za sve poginule borce VRS sa područja opštine. Prisutne borce je pozdravio ispred komande Prnjavorske brigade major Tomić Srđan , NŠ, drugi ratni komandant major Nikola Merlović i zadnji komandant poručnik Tubak Brane.

Za 65 prisutnih boraca, zvanice i goste organizovan je ručak u restoranu „DM Milutin“

 

Brojno stanje mobilisanih boraca bataljona do 18.9.1995. godine iznosio je 582 boraca, a do kraja rata mobilisano je u bataljonu 626 boraca. Prekomandama bilo je raspoređeno još 206 boraca, što prema prikupljenim podacima,  ukupno broji 832 raspoređenih boraca  bataljona u ratu. Broj boraca koji su prošli kroz bataljon po raznim osnovama je preko 1000 boraca. 

U odnosu na broj raspoređenih boraca u bataljonu gubici u toku rata iznosili su 50% brojnog stanja: poginulih 55, nestalih 4, samoubistvo 3, zarobljavanje, živi razmijenjeni 3, bolest 46, samoranjavanje 8, povreda 55 i ranjenih 228 boraca.

Poslije rata umrlo je 62 boraca bataljona: kategorisanih u 1. kategoriju 22, u drugu 3, treću 5, četvrtu 3, petu 2, šestu 5 i sedmu 10 boraca, 11 boraca nije kategorisano. U kategoriji RVI : druge kategorije 1, četvrte 2, pete 1, šeste2, osme 1 i devete kategorije 4 umrla borca bataljona.

lpbr-prnjavor.info Tomić Srđan