Opštinski odbor starješina VRS Prnjavor

Godišnjica osnivanja opštinskog odbor Organizacije starješina VRS Prnjavor

U  Prnjavoru je 16.6.2018. godine, osnovan Opštinski odbor Organizacije starješina Vojske Republike Srpske/VRS/ čiji je cilj očuvanje rezultata rata i Dejtonske pozicije Republike Srpske uz  zalaganje za unapređenje položaja istinskih stvaralaca Republike Srpske.Izabrano je i Predsjedništvo odbora kojeg čine puk Boško Peulić, predsjednik, te potpredsjednici Srđan Tomić i Željko Cvijanović. Predsjednik skupštine je Milorad Živković, a zamjenik Ranko Popović.
Još uvijek nije riješen smještaj odbora i finansiranje, ali i saradnja sa opštinom i boračkim organizacijama nije potpuna i nemaju razumijevanje za rad ove organizacije. Nije bilo pomoći i saradnje u realizaciji projekta odbora u vezi doprinosa starješina opštine u odbrani RS.

Promovisan zbornik  o  padu  zapadnokrajiških  opština  (VIDEO)

U Banjaluci  je  promovisan  Zbornik  radova  „Pad  zapadnokrajiških  opština  i  stradanje  srpskog  naroda  Krajine“.

Banja Luka 2023.

Organizacija starješina  Vojske  Republike  Srpske  naglašava  da  je  od  velikog  značaja  dokumentovati  činjenice  kako  bi  se  sačuvale  od  zaborava.

U nastanku  Zbornika  učestvovalo  je  40  autora,  među  kojima  su  akademici,  profesori  i  doktori  nauka,  generali,  komandanti  ratnih  jedinica  i  brigada,  kao  i  starješine  koje  su  igrale  značajnu  ulogu  u  ratu.

U zborniku se nalaze i tekstovi starješina iz Opštinskog odbora staješina VRS Prnjavor:

 1. pukovnik Boško Peulić, komandant 3.srpske lpbr: „Okupacija „Visoke Krajine“ u režiji raznih političkih struktura“, str. 345
 2. pukovnik Vlado Živković i major Tomić Srđan, “ Prva prnjavorska brigada u odbrani Novog Grada, str. 785

ppuk Boško Peulić

1995. KM Prnjavor

Ovaj zbornik  radova  predstavljaće  sjećanje  na  herojsku  borbu  Vojske  Republike  Srpske,  istakli  su  autori.

13.3.2023.

Nije realizovan projekat Doprinos starješina sa područja opštine Prnjavor u odbrani Republike Srpske u 2023. i 2024. godini

Opštinskog odbor Organizacije starješina VRS u Prnjavoru prema planu rada imao je namjeru da realizuje porojekat Doprinos starješina sa područja opštine Prnjavor u odbrani Republike Srpske .

Podnet je zahtjev za  grant opštini Prnjavor i Ministarstvu rada i BIZ RS , plana rada na realizaciji projekta i zahtjev za pristup informacijama vezanim za provjeru podataka o starješinama na dužnostima sa područja opštine.

Na obavještenje Kabineta načelnika opštine Prnjavor broj 01/1-053-5/23. od 1.3.2023. godine na zahtjev Opštinskog odbor Organizacije starješina VRS u Prnjavoru, broj 4 od 20.2.2023. godine za pristup informacijama Odbor je uložio žalbu.

Zahtjev je odbijen iz razloga „ izuzetka od objavljivanja tražene informacije, u slučaju kada se utvrdi da tražene informacije uključuju lične interese , koji se odnose na privatnost trećeg lica … koje imaju karakter ličnih informacija, a koje se odnose na ostvarivanje prava boraca, vojnih invalida i porodica poginulih boraca i civilnih žrtava rata“.

Inače , zahtjev se odnosio  na neposredni uvid,  prikupljanje i provjeru osnovnih postojećih podataka o vojnim starješina opštine od nadležnih organa: po kategoriji (vojnici, podoficiri, oficiri), činu, postavljenju, unaređenju, odlikovanju, nagrađivanju, povrjeđivanju i pogibiji , kategorizaciji borca itd , od strane voditelja projekta Tomić Srđan, major, Boško Peulić, pukovnik, pojedini oficiri iz odbora ili boračke organizacije.

Zahtjev se odnosio isključivo na utvrđivanje brojnog stanja vojnika, podoficira i oficira sa područja opštine koji su u toku Odbrambeno-otadžbinskog rata vršili odgovarajuću starješinsku dužnost, odnosno bili komandiri ili komandanti ratnih jedinica Vojske Republike Srpske.

Naime , Opštinski odbor Organizacije starješina VRS u Prnjavoru, kao član Organizacije starješina VRS, osnovane 2017. na nivou RS, a opštinski odbor Prnjavor, osnovan 16.6.2018. godine sprovodi projekat  Doprinos starješina sa područja opštine Prnjavor u odbrani Republike Srpske sa ciljem Izučiti i utvrditi doprinos i brojnost starješina VRS opštine u stvaranju i odbrani RS u Odbrambeno-otadžbinskom ratu.

Na osnovu prikupljenih podataka iz ratnih jedinica VRS sa područja opštine, neki podaci govore oko 900 boraca koji su prošli kroz starješinske, odnosno komandantske i komandirske dužnosti. Tri komandanta brigade, dva NŠ, oko 50 pomoćnika komandanta brigade, oko 40 komandanata i zamjenika bataljona, preko 90 pomoćnika komandanta bataljona, preko 80 komandira četa, preko 30 zamjenika komandira četa. Preko 280 komandira vodova. 100 vojnih pošta u kojima su bili raspoređeni. Veliki broj odlikovanih podoficira i oficira oko 153 i oko 72 nagrađenih starješina podoficira i oficira. Poginulih starješina u činu podoficira i oficira bilo je oko 47. u VRS ostalo je oko 28 AVL. Neki podaci govore  da  oko 150 oficira i podoficira imaju status RVI. Ne raspolažemo sa podacima oko kategorizacije boraca za oficire i podofici  re. Poslije rata neki podaci govore da je umrlo oko 144 podoficira i oficira.

Prikupljeni podaci imaće za cilj poboljšanje i promovisanje statusa boračkih kategorija starješina u društvu i njegovanju tradicija i obilježavanje događaja iz oslobodilačkih ratova.

Unapređenje položaja i lika starješina VRS i utvrđivanje njihovog broja,  govore i slijedeći podaci:

Prema mobilizacijskom razrezu brojno stanje oficira sa područja opštine Prnjavor koji su bili  raspoređeni u OS JNA i TO 1991. godine  brojalo je  82 i 120 podoficira.

Prema nekim podacima ratnih jedinica  brojno stanje oficira na opštini Prnjavor iznosi 305 lica ili 4% u odnosu na broj rezervnih oficira u VRS krajem 1995. godine:

 • pukovnik 2
 • potpukovnik 5
 • major 31
 • kapetan 1 klase 15
 • kapetan 45
 • poručnik 136 i potporučnik 40,

broj podoficira 670 ili 5% u odnosu na broj rezervnih podoficira u VRS, i još 51 sa neodgovarajućim VES-om. Odstalo do oko 8.000 boraca sa područja opštine bilo je raspoređeno u vojnike.

Prema podacima uprave za OMP GŠ VRS brojno stanje, krajem 1995. godine, rezervnih oficira iznosi 7.556 i podoficira 14.487 u VRS. Ukupan broj mobilisanih u VRS iznosio je 206.187 ili 77% (Zbornik OSVRS , Banja Luka 2018. str.89)

Inače zahtjev je odbijen od opštinske uprave Prnjavor, Boračke organizacije opštine Prnjavor, i  Ministarstva rada i BIZ RS, Banja Luka zbog pristupa informacija i nedostataka dokumentacije o registrovanju  opštinskog odbora, tako da projekat nije ni započeo, a već ugašen.

Možda sledeći put, ako se omogući pristup informacijama i podnošenja projekta na nivou republičke organizacije starješina.

2.7.2022.

ODRŽANA REDOVNA SJEDNICA OPŠTINSKOG ODBORA PRNJAVOR ORGANIZACIJE STARJEŠINA VRS

Boško Peulić ponovo je reizabran za predsjednika Opštinskog odbora Organizacije starješina Vojske Republike Srpske na izbornoj skupštini ove organizacije koja je održana u Prnjavoru.

29.10.2021.

ODRŽANA SKUPŠTINA REGIONALNOG ODBORA BANJA LUKA ORGANIZACIJE STARJEŠINA VRS

29.10.2021.skupština regionalnog odbora banja luka

Na današnjoj sjednici Regionalnog odbora Organizacije starješina Vojske Republike Srpske izabrano je novo rukovodstvo organizacije:

 • predsjednik  Skupštine Regionalnog odbora OSTA VRS Banja Luka je Ponorac Rajko iz Kotor Varoša, a zamjenik major Živković Milorad iz Prnjavora.
 • predsjednik Predsjedništva Regionalnog odbora OSTA VRS Banja Luka je Petrović Zdravko iz Banjaluke, a zamjenik Cvijanović Željko iz Prnjavora.

Delegati iz opštinskog odbora starješina Prnjavor bili su:

 • Živković Milorad,
 • Tomić Srđan,
 • Cvijanović Borko, i
 • Cvijanović Željko

Osnovan Opštinski odbor Organizacije starješina VRS

I u  Prnjavoru je 16.6.2018. godine, osnovan Opštinski odbor Organizacije starješina Vojske Republike Srpske/VRS/ čiji je cilj očuvanje rezultata rata i Dejtonske pozicije Republike Srpske uz  zalaganje za unapređenje položaja istinskih stvaralaca Republike Srpske.Izabrano je i Predsjedništvo odbora kojeg čine puk Boško Peulić, predsjednik, te potpredsjednici Srđan Tomić i Željko Cvijanović. Predsjednik skupštine je Milorad Živković, a zamjenik Ranko Popović.

Boško Peulić izabran za predsjednika starješina VRS VIDEO

Organizacije starješina Vojske Republike na nivou Srpske osnovana u aprilu 2017. godine i do sada formirani su regionalni odbori u Banjaluci, Prijedoru, Doboju i Bijeljini.

U narednom periodu organizacija će doprinositi jačanju jedinstva boračkih kategorija, srpskog naroda i Republike Srpske, zaštiti lika i djela, prava i interesa starješina, invalida, poginulih, nestalih i umrlih starješina i svih pripadnika Vojske Srpske.

Sa područja opštine Prnjavor veliki broj :Komandanti VRS

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *