Za Krst Časni i slobodu zlatnu

Heroji za sjećanje

Poletpres Novi Sad

Novosadski dokumentacioni centar „Polet pres“ izdao je 2005. godine monografiju pod nazivom „ Za krst časni i slobodu zlatnu“ posvećena poginulim borcima Vojske Republike Srpske, u kojoj se nalaze imena oko 22.477 poginulih, nestalih, umrlih i tragično nastradalih boraca VRS po opštinama u minulom Odbrambeno-otadžbinskom ratu i preko 585 poginulih, nestalih i umrlih pripadnika Vojske Republike Srpske sa područja opštine Prnjavor i 22 fotografije spomenika po mjesnim zajednicama naše opštine.

Značaj monografije, da imena poginulih heroja zauvijek ostanu u sjećanju, kao svojevrstan spomenik svim borcima koji su svoje živote dali u odbrani Republike Srpske.

BO

Opštinska boračka organizacija Prnjavor, izradila je spiskove poginulin, nestalih i umrlih, dok kratak uvodni prikaz ratnih događaja i fotografije svih spomenika je moj skromni doprinos monografiji.

poginuli iz opštine

poginulim pripadnicima VRS

Spiskovi poginulih boraca uklesani su i u Spomen sobu svim poginulim borcima VRS u kasarni „Kozara“ Banja luka.

U izradi monografije učestvolale su 64 opštine, odnosno opštinske boračke organizacije u prikupljanju dokumentacije četri godine. Monografija sadrži 1.550 strana i sadrži i fotografije spomenika minulog rata širom Republike Srpske.

Monografiju je blagoslovio i predgovor napisao mitropolit dabrobosanski gospodin Nikolaj.

Ево једне тешке књиге, драги читаоци, која носи наслов За Крст Часни и слободу златну, али и потврду да грех ником добра не доноси. У њој су исписана само имена и презимена, с врло кратким подацима, али и ти кратки подаци, као целина много говоре. То су имена српских бораца, погинулих у овом нашем недавном заједничком несретлуку који је своју игру играо пуне четири године. Тужно је све ово, па и сама књига, али је она и писани споменик свима који се у њој налазе.

Ово, свакако, није све што се тиче погинулих.

Тај недавни рат вођен је у Босни и Херцеговини. Нико, или пак мало ко је размишљао да је крв људска храна наопака. Сви, овде поменути, дали су од себе оно највредније што су имали – своје животе, који су непоновљиви. Треба знати, не постоји ниједан рат, па ни овај последњи који се десио на нашим просторима није изузетак, а да се у њему огрешио само један народ. Огрешили су се сви, а највише они који су уживали у мучењима и убијању невиних људи. Ова књига је велика духовна корист за све који је буду објективно читали, и о свим несрећама објективно размишљали.

PREGLED POGINULIH, NESTALIH, UMRLIH I TRAGIČNO NASTRADALIH BORACA VRS PO OPŠTINAMA:Spomen soba VRS u kasarni Koraza