9.6.2024. godine u 12.00 časova u Donjim Vijačanima okupili se pripadnici 2. bataljona 1.lpbr radi obilježavanja Dana formiranja 2.pješadijskog bataljona Prnjavorske brigade i učešće u operaciji „Koridor 1992.“

2024.Godišnjica osnivanja Drugog bataljona Prilog TV K3 (VIDEO)

5.6.2011. godine u Prnjavoru obilježena 19. godišnjica formiranja Drugog bataljona prnjavorske lake pješadijske brigade.

U toku dana održano je postrojavanje boraca u Donjim Vijačanima kod Prnjavora, a u mjesnoj crkvi služen je parastos za poginule pripadnike bataljona.

2.pb 1993.

Komandant Drugog bataljona Ranko Popović rekao je da su danas posjećena grobna mjesta nekadašnjih komandanata bataljona Nemanje Segića, Milorada Kuzmanovića i Nedeljka Davidovića, položeno cvijeće i prislužene svijeće.

2.pb

On je podsjetio da je ovo treće okupljanje saboraca u mirnodopskim uslovima.

Nekadašnji komandant 1.lake pješadijske brigade iz Prnjavora Vlado Živković govorio je o značajnim borbenim uspjesima ovog bataljona i posebno naglasio učešće u proboju Koridora u selu Čardak, opština Modriča, gdje su se pripadnici ovog bataolja prvi spojili sa posavskim snaga i tada je, kako kaže, praktično otvoren koridor prema Srbiji.

Donji Vijačani

Drugi bataljon prnjavorske lake pješadijske brigade formiran je 7. juna 1992.godine. U proteklom otadžbinskom ratu na 43 ratišta širom Republike Srpske od 972 borca poginulo je 78 boraca ove brigade, a 171 je ostao invalid.

 

SRNA

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *