Prnjavor sjećanje na poginule

650 nastradalih u opštini Prnjavor

2022.

gradsko groblje

Veliki broj građana Prnjavora stradali su u ratovima vođenim na prostorima  bivše SFRJ od 1991. do 1996. godine. Poznati su  podaci da  opština Prnjavor spada na drugo mjesto u RS po broju stradalnih u ratovima vođenim na prostorima bivše SFRJ.

Prema prikupljenim podacima došlo se do 650 nastradalih pripadnika vojske i policije sa područja opštine Prnjavor u jugoslovenskom ratu 1991-1995. godine raspoređenih u 102 vojne pošte.

Grad Prnjavor i boračke organizaciji i udruženja grada Prnjavor [1] kod obilježavanja značajnih datuma grada  organizuje služenje parastosa i pologanja  vijenca za 626 poginulih boraca sa područja opštine Prnjavor.

Svi ti stradalnici ginuli i ranjavani za najuzvišenije životne ciljeve , za slobodu i postojanje na ovim prostorima. Bila je to i lična,  ustavna obaveza da se država  čuva i brani u kojoj se živi. Veliki broj građana patriotski se odazvao na poziv države, ali i dobrovoljno, da umu oružje u ruke i da se brani sloboda, i čast i da se , ako treba, plati i životom.

U ime sjećanja na one koji su tu cijenu platili, dužni smo i obavezni da njihova imena i i njihovu žrtvu sačuvamo od zaborava, da se održi i obilježi njihov patriotizam i ljubav prema otadžbini, jer su te vrijednosti najveći nacionalni interesi.

Imena poginulih boraca grada objavljeni su još  1999. godine u knjizi prof. Nedović Zdravka: Prnjavor i njegova okolina;  g. Prodanovića: Selo Štrpci;  u monografiji „Za krst časni i slobodu zlatnu“;  u Spomen hramu na Vučijaku, Prnjavor; spomen sobi 1.krajiškog korpusa VRS u Banja Luci; spomen sobi „Vukova sa Vučijaka“ Prnjavor i monografiji Republičkog centra za istraživanje rata i traženje nestalih lica :Žrtve rata.

Grad Prnjavor svake godine organizuje služenje parastosa i pologanje  vijenca za 626 poginulih boraca sa područja opštine Prnjavor, kod izgrađenin spomenika u svim mjesnim zajednicama.

Pregled poginulih boraca sa slikama na spomenicima u mjesnim zajednicama Grada Prnjavor.

SPOMENIK U ŠIBOVSKOJ

Šibovska

SPOMENIK U POLICIJSKOJ STANICI PRNJAVOR

Policijska stanica

SPOMENIK U PRNJAVORU

Ugrađeno je 71 likova

Pano poginulih boraca

SPOMENIK U BABANOIVCI

Spomenik u Babanovcima

SPOMENIK U GUSAK-GAJEVI

Spomenik u Gusak_Gajevi 2018.

SPOMENIK U KREMNI

spomen soba „Vukova sa Vučijaka“

SPOMENIK U OKOLICI I DONJOJ MRAVICI

Spomenik na Ceru, Okolica.

SPOMENIK U CRKVENI

Spomenik u Crkvenoj

SPOMENIK U DONJI VIJAČANI

Spomenik u Donjim Vijačanima

SPOMENIK ŠTRPCI

Spomenik u Štrpcima

[1]Iz informacije o ostvarivanju prava porodica poginulih i nestalih boraca [1] opštini Prnjavor na dan 30.9.2022. godine, broj korisnika prava članova porodice poginulog borca je manji i iznosi 381, broj ostvarenih prava po ovom osnovu je 887, među kojima prava na naknadu porodici odlikovanog borca ostvaruje 336 korisnika, kao i 55 korisnika prava na zdravstvenu zaštitu.

U 2018. godini broj korisnika prava članova porodica poginulih i nestalih boraca bilo je 483, što je više 27% u odnosu na 2022. godinu.
U odnosu na dan 5.12.2003. godine broj korisnika prava članova prodnične invalidnine je bio 1.062 korisnika, a odnosio se na broj poginulih, umrlih i nestalih u evidenciji od 616.
Prema broju korisnika u 2022. godini je 386 ili 179%, odnosno smanjenje više od pola broja korisnika u odnosu na 2003. godinu, 20 godina kasnije.
Spisi 25 poginulih boraca preseljeni su u druge opštine RS.
Na žalost ovi prikupljeni podaci o nastradalim nisu provjereni sa podacima boračkih organizacija i udruženja, lokalnim i republičkim organima, jer nije bilo njihove volje, zbog ograničenja iz zakona o zaštiti informacija. Više puta je pokušano  da se izvrši uvid u podatke koji koriste institucije, ali bez usjpjeha. Izvinjavamo se podocima poginulih boraca, RVI i borcima kod nepotpunih i neprovjrenih podataka u ovom članku.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *