Kremna

21.9.2022.

U zaseoku Lužani organizovan je pomen i parastos za osam poginulim borcima VRS iz ovog zaseoka.

Kod spomen ploče poginulih boraca na kapeli u Lužanima položeni su cvijeće porodica poginulih boraca, delegacija načelnika opštine, boračkih organizacija i udruženja. Organizovan je i ručak za manji broj lica.

28.6.2022.

4 godine od otkrivanja spomenika.

PARASTOS I POMEN POGINULIM BORCIMA VOJSKE REPUBLIKE SRPSKE IZ MJESNE ZAJEDNICE KREMNA

Spomenik u Kremni. Vučijak.

Kod spomenika u blizini crkvenog hrama na Vučijaku u Kremni  u 11.00 časova , organizovan je pomen, parastos i obilježavanje godišnjice od otkrivanja spomenika  poginulim pripadnicima Vojske Republike Srpske iz mjesne zajednice Kremna, koji svoje živote položiše za Republiku Srpsku, za slobodu svojih porodica, za našu slobodu i slobodu ovih prostora.

Otkrivanje spomenika izvršeno je 28.6.2018. godine,

Ovo je 37 izgrađeni spomenik na području opštine Prnjavor posvećenih poginulim borcima Vojske Republike Srpske poginulih u Odbrambeno-otadžbinskom ratu Republike Srpske 1991- 1996. godina

Ukupno je upisano dvadesetosam od kojih je dvadesetsedam poginulih pripadnika Vojske Republike Srpske i jedno poginulo u službi VRS u poratnom periodu.

Borbene, vojne i druge zadatke izvršavali  su u trinaest ratnih jedinica: laka prnjavorska pješadijska brigada – 11 boraca; 327. motorizovana brigada, odnosno vp 7127 Derventa – 5 boraca i jedno aktivno vojno lice u poratnom periodu na vojnom zadatku; i po jedan borac iz: VP 3193 sjb Prnjavor; vp 4022/30 Banja luka; vp 7007 Banja luka; vp 7029 Petrovo; vp 7033/5 Vogošća lpbr; vp 7057 Doboj; vp 7218 Doboj; vp 7304 okbr Derventa; vp 7312/9a Petrovo; vp 7354 Banja luka i vp 8840 Banja luka.

2018.

Dvadesettri poginula sahranjena su u grobljima na području opštine Prnjavor: Kremna – 22 borca i 1 poginulih u poratnom periodu kao avl.

Jedan poginuli sahranjen je na području opštine Stanari – gorblje Osredak, jedan na području grada Doboj; jedan na područu opštine Sokolac i jedan na području opštine Zavidovići – groblje Vozuća.

Za jednog zarobljenog borca sudbina nije poznata.

Dvadeset i jedan borac poginulo je u zoni borbenih dejstava, dva borca poginuli su van zone borbenih dejstava, jedno lice poginulo je od minsko eksplozivnih sredstava na vojnom zadatku u poratnom periodu.

Mjesna boračka organizacija Kremna, u saradnji sa Boračkom organizacijom opštine Prnjavor je organizator i nosioc ovog događaja, koji i na ovaj način čuvaju od zaborava djela naših heroja.

DVADESET TRI BORCA SAHRANJENA SU U GROBLJIMA NA PODRUČJU OPŠTINE PRNJAVOR, ODNOSNO GROBLJIMA NA PODRUČJU MJESNE ZAJEDNICE KREMNA, PO JEDAN POGINULI SAHRANJENI SU U OPŠTINI STANARI, GRADU DOBOJ, OPŠTINI SOKOLAC. FEDERACIJI BiH  – ZAVIDOVIĆI, A SUDBINA JEDNOG ZAROBLJENOG BORCA NIJE POZNATA.

 OTKRIVENO JE 28. JUNA 2018. GODINE I DANAS ZAJEDNO SA SVEŠTENSTVOM SRPSKE PRAVOSLAVNE CRKVE UZ POMEN I PARASTOS OBILJEŽAVAMO  ČETVRTU  GODIŠNJICU OD OSVEĆENJA SPOMEN – OBILJEŽJA.

 ZA SLOBODU, ZA SPAS SVOGA RODA, ZA REPUBLIKU SRPSKU U ODBRAMBENO – OTADŽBINSKOM RATU ŽIVOTE SU POLOŽILI I NA SPOMEN-OBILJEŽJU UPISANI SU: 

 1. MILANKOVIĆ VELJKO
 2. ŠARAC BRANE
 3. RADIVOJAC MIROSLAV
 4. SEGIĆ ZORAN
 5. KITIĆ ZDRAVKO
 6. KUSIĆ MIRKO
 7. ŽIGIĆ RANKO
 8. RUDONJIĆ DUŠKO
 9. CVIJANOVIĆ NIKO
 10. ŠARAC DRAGAN
 11. MILANKOVIĆ RANKO
 12. ŽUNA VLADIMIR
 13. LONČAR IVO
 14. CVIJANOVIĆ LJUBENKO
 15. BUDAK LJUBIŠA
 16. ŠIKULJAK SAŠA
 17. ĐUKARIĆ MILORAD
 18. MARTINOVIĆ ŽELJKO
 19. MILANKOVIĆ VIDOMIR
 20. KUSIĆ DUŠKO
 21. ĐURAŠ MIRKO
 22. BIJELIĆ MLADEN
 23. TANASIĆ DRAGOLJUB
 24. DOMUZ RATKO
 25. SAVIĆ MIRKO
 26. MIJAJLOVIĆ MILORAD
 27. JOVIĆ RATKO            i
 28. RUDONJIĆ ŽELJKO

U TIŠINI I MIRU MINUTOM ĆUTANJA ISKAŽIMO POŠTOVANJE POGINULIM, ZAROBLJENIM I UMRLIM BORCIMA VOJSKE REPUBLIKE SRPSKE I SVIM POGINULIM PATRIOTAMA U SRPSKIM ODBRAMBENIM  RATOVIMA

NEKA IM JE VJEČNA SLAVA I HVALA  

U ZNAK SJEĆANJA I VJEČNE ZAHVALNOSTI POLOŽENO CVIJEĆE I VIJENCI NA SPOMEN – OBILJEŽJE

 1. PORODICE POGINULIH BORACA
 1. NOSIOCI VLASTI OPŠTINE PRNJAVOR, SA BORAČKOM ORGANIZACIJOM OPŠTINE PRNJAVOR I MJESNOM BORAČKOM ORGANIZACIJOM 
 2. ZAJEDNIČKA DELEGACIJA OPŠTINSKE ORGANIZACIJE PORODICA POGINULIH I ZAROBLJENIH BORACA I NESTALIH CIVILA, UDRUŽENJA RATNIH VOJNIH INVALIDA OPŠTINE PRNJAVOR I OPŠTINSKOG ODBORA SUBNOR-a PRNJAVOR DA POLOŽE CVIJEĆE 

POŠTUJMO NAŠU OBAVEZU I NE ZABORAVIMO ONE KOJI SVOJE ŽIVOTE POLOŽIŠE

     ZA KRST ČASNI I SLOBODU ZLATNU –          POČIVAJTE U MIRU PONOSNO BRAĆO

VOĐA PROTOKOLA

ŽRTVE NAŠIH NARODA I NARODNOSTI OPOMINJU DA NIKADA NE ZABORAVIMO PROŠLOST I HRABROST JUNAKA I MUČENIKA OD KOSOVA DO DANAS KOJI SVOJE ŽIVOTE POLOŽIŠE NA PUTU SLOBODE, NA PUTU STVARANJA REPUBLIKE SRPSKE. 

Spomenik NOR-a u Lužanima