Dnevne arhive: 13. jun 2024.

Okupljanje boraca 1. bataljona

13.6.2024. godine otrivena i osvećena bista nekadašnjeg komandanta Prvog bataljona, Prve prnjavorske lake pješadijske brigade Živojina Kuzmanovića u prnjavorskom selu Donji Vijačani.

Pored odavanja pomena i prisjećanja na nekadašnji ratni put majora JNA i Vojske Republike Srpske, povodom Spasovdana odata je i pošta poginulim borcima VRS iz Donjih Vijačana od koji su pojedini bili i pripadnici Prvog bataljona.

Sinoć je u osnovnoj školi u Donjim Vijačanima  u znak sjećanja na majora Vojske Republike Srpske Živojina Kummanović i ratni put Prvog bataljona 1.prnjavorske lake pješadijske brigade premijerno je prikazan i dokumentarni film ’’1657 dana u ratu’’rađen je u produkciji ’’Kozara media’’ a u ovom dokumentarnom ostvarenju govore mnogi akteri koji su se borili u redovima Prvog bataljona a gdje su na mnogim ratištima branili Republiku Srpsku.

14.6.2024. godine na televizi K3 Prnjavor sinoć je prikazan dokumentarni film o ratnom putu 1. bataljona 1.lpbr Prnjavor „1657 dana u ratu“. U filmu govore borci bataljona iz Donjih Vijačana, Palačkovaca , Prnjavora,  Štrbaca ,kao i djeca poginulih boraca Dajana Zečević, ćerka poginulog borca Borislava Zečevica i unuka poginulog borca Tomislava Tošića, i Damir Živković, sin poginulog borca Ljube Živkovića. 

Nastavite sa čitanjem

U Donjim Vijačanima kod Prnjavora 13.6.2024. godine ,  u organizaciji Mjesne boračke organizacije  otkrivena spomen-bista nekadašnjem komandantu 1.pješadijskog  odreda/bataljona 1.lpbr Prnjavor majoru Živojinu – Žiki Kuzmanovuću.

Major Žika je prvi otišao u rat i dao veliki doprinos za slobodu srpskog naroda i stvaranje RS.

Spomen bistu majoru Kuzmanoviću na platou ispred Mjesne kancelarije i spomen ploče poginulim borcima VRS iz mjesne zajednice Donji Vijačani, osveštaće sveštenici prnjavoske parohije u 12.30 časova.

major Žika – Živojin Kuzmanović

Nastavite sa čitanjem

Amblem BO

Donji Vijačani

25 godine od otkrivanja spomenika. PARASTOS I POMEN POGINULIM PRIPADNICIMA VOJSKE REPUBLIKE SRPSKE IZ MJESNE ZAJEDNICE DONJI VIJAČANI

Spomenik u Donjim Vijačanima

Kod spomenika u Društvenom domu u Donjim Vijačanima u 11.00 časova , organizovan je pomen, parastos i obilježavanje  godišnjice od otkrivanja spomenika  poginulim pripadnicima Vojske Republike Srpske iz mjesne zajednice koji svoje živote položiše za Republiku Srpsku, za slobodu svojih porodica, za našu slobodu i slobodu ovih prostora.

Vijence i cvijeće položili su porodice poginulih boraca, delegacija grada , predstavnici boračkih udruženja grada i ostale delegacije. Organizovan je i  ručak za PPB,  zvanice i goste  u osnovnoj školi Donji Vijačani.

Otkrivanje spomenika izvršeno je 21.7.1999. godine.

 

Spomenik NOR

Vijenac je položen i kod spomenika palim borcima NOR-a i ŽFT

 

 

 

Organizator parstosa Mjesna boračka organizacija  Donji Vijačani. Protokol vodi predsjednik mjesne boračke organizacije Slavko Milošević.

Nastavite sa čitanjem