Tomić Srđan

11. novembar 2023.

Век победника“ – 8.000 војника на десет локација

Србија је стогодишњицу победе у Првом светском рату обележила великом војном вежбом „Век победника“. Реч је о једној од највећих војних вежби у региону у којој је учествовало 8.000 припадника Војске Србије са око 645 борбених система. Председник Вучић присуствовао вежбама на Пасуљанским ливадама и на Пештери.

Извештаји Тихане Бајић, Милице Пујкиловић и дописника РТС-а

16.00 – Министар одбране Александар Вулин оценио је вежбу као врло добру, и као разлог за понос сваког припадника Војске и сваког грађанина Србије.

14. 35 – На ушћу Бегеја у Тису, код Титела, почела је вежба десанта у којој је ангажовано 40 пловила, од чега 15 бродова, авиони „миг-29“ и „супералеб Г-4“, артиљерија, тенкови и пешадија.

Вежба здружених снага ВС у Тителу

14.15 – Код Сремске Митровице се одржава вежба „Тенковски батаљон на маршу“, у којој учествује 30 тенкова М-84 и сто војника.

Вежба у Сремској Митровици

Вежба у Сремској Митровици

13.46 – Одржана вежба на Зворничком језеру, која је трајала пола сата. Поред артиљеријског оружја коришћени и чамци.

Вежба на Зворничком језеру

Вежба на Зворничком језеру

13.15 – Специјалци Војске Србије приказали су на Међиубацивање извиђачке групе падобранским десантом, прикупљање обавештајних података о непријатељу помоћу „малог Милоша“, као и блокаду терориста десантирањем падобранаца и уз помоћ борбених возила полиције М-86.

„Мали милош“ на полигону Међа

13.00 – У рејону Јастребац вежбу изводе припадници 246. батаљона AБХО. Ангажовано је 26 борбених средстава и 120 војника који су приказали формирање станице за деконтаминацију људства и средстава ратне технике. Одоговоран за вежбу је потпуковник Зоран Вукадиновић.

Вежба у рејону Јастрепца

Вежба у рејону Јастрепца

12.40 – Унапређујемо нашу армију јер она врши превентивини утуцај, рекао је Вучић после вежбе на Пештери.

12.30 – Дат сигнал за завршетак вежбе на Пештери.

12.05 – Самоходна хаубица „нора“ на полигону.

Хаубица

Хаубица „нора“

12.00 – Дејства ловачке авијације, ловачко-бомбардерске авијације, артиљеријских средстава и тенкова М-84.

„Мигови-29“ изнад Пештери

11.50 – Бригадни генерал Жељко Кузмановић дао знак за почетак вежбе на Пештери. У најкомпекснијој вежби учествује око 2.000 војника и 111 борбених система. Тема вежбе „Борбена група у маршу са преласком у напад“.

Вежба здружених снага ВС на Пештери

11.35 – Александар Вучић, Милорад Додик и Жељака Цвијановић присуствоваће вежби на Пештери.

Додик, Вучић и Цвијановићева на вежби у Пештери

Додик, Вучић и Цвијановићева на вежби у Пештери

11.15 – На полигону Орешац, код Вршца, више од 150 припадника Петог батаљона Војне полиције у борби против групе терориста. Командат Владимир Петрић каже да је тема вежбе „Батаљон Војне полиције у блокади, окружењу и уништењу терористичке групе“.

Полигон Орешац

Полигон Орешац

10.40 – Вежбом у Боровцу руководио пуковник Слађан Стеменковић. Главна противтерористичка операција састојала се у деблокади објекта који су заузели терористи.

Вежба у Боровцу

Вежба у Боровцу

10.10 – Александар Вучић рекао је да је задовољан приказаним дејствима и најавио још више савременог наоружања и још бољи стандард припадника Војске Србијe. У региону нико не може да се пореди са ВС, рекао је за РТС председник Србије.

Обраћање Вучића после вежбе

Обраћање Вучића после вежбе

09.45 – Завршена вежба на Пасуљанским ливадама. Вучић и министри разгледају приказ дејстава извиђачких органа у различитим условима и обилазе тактичко-технички збор, на коме су изложена заштитна опрема, наоружање.

Вучић после вежбе на Пасуљанским ливадама

Вучић после вежбе на Пасуљанским ливадама

09.35 – Напад борбене групе уз подршку артиљерије из 12 оруђа, на даљини 12 километара.

Дејство тенкова

Дејство тенкова

09.15 – У току је извођење вежбе и приказ садејства авијације, техничких и оклопних јединица, као и осталих јединица. Ангажовано око 2.000 војника и више од 100 борбених средстава.

Артиљеријска група

Артиљеријска група

09.08 – Дат сигнал за почетак вежбе на Пасуљанским ливадама, полигон надлеће шест „мигова-29“ – „Борбена група у нападу“.

Вежба здружених снага ВС на Пасуљанским ливадама

08.56 – Председник Александар Вучић стигао на Пасуљанске ливаде, где је дочекан свечаним стројем Гарде. Командант Копнене војске генерал-потпуковник Милосав Симовић предаје рапорт.

Вучић на Пасуљанским ливадама

Вучић на Пасуљанским ливадама

08.15 – Све спремно за почетак вежбе „Век победника“, јављају репортери РТС-а.

Припреме за почетак вежбе на Пасуљанским ливадама

Припреме за почетак вежбе на Пасуљанским ливадама

На десет локација истовремено су извођене планске, вежбовне и борбене активности на којима је учествовало 100 тенкова, 100 оклопних борбених возила, 100 артиљеријских и ракетних система, како земаљских тако и ПВО.

Војни комплекс Пасуљанске ливаде

Војни комплекс Пасуљанске ливаде

Вулин: Војска у стању да одговори свим изазовима

Министар одбране Александар Вулин оценио је вежбу као врло добру, и као разлог за понос сваког припадника ВС и сваког грађанина.

Вулин је на крају војне вежбе истакао да је ВС приказана онаквом каква јесте, и да је показала да је у стању да се носи са свим изазовима.

Мало је армија у свету, како је приметио, које могу да се у тако кратком року организују и одговоре на сваки захтев, и које су у стању да приме борбу на десет места.

Захвалио је председнику Вучићу који се труди да ВС учини бољом и савременијом. Она је од војске која је требала да нестане, постала војска која се обнавља, указао је министар.

Речна флотила се представила са 14 речних бродова, 40 чамаца и реморкера, са осам амфибија. Полетело је 24 ваздухоплова – „мигови“, „орлови“, „галебови“, хеликоптери.

Војна вежба почела је надлетањем шест „мигова-29“ над полигоном на Пасуљанским ливадама. Носилац вежбе је била Трећа бригада копнене војске, а садејствовала је Мешовита артиљерисјка бригада и 98. и 204. ваздухопловна бригада из састава Ратног ваздухопловства.

Основне податке о вежби дао је командант Копнене војске генерал-потпуковник Милосав Симовић. Истакао је да је команда Копнене војске добила задатак да у садејству са РВиПВО припреми, организује и изведе здружену, једнострану, вишестепену тактичку вежбу са бојевим гађањем оперативно тактичког нивоа по теми „Припрема и употреба снага за реаговање Војске Србије“.

Председник Србије и врховни командант Војске Србије Александар Вучић, у пратњи министра одбране Александра Вулина и начелника Генералштаба генерал-потпуковника Милана Мојсиловића присуствовао је вежби на полигону Пасуљанске ливаде.

Вежби су присуствовали премијерка Ана Брнабић, чланови Владе и представници Министарства одбране и Војске Србије.

Након завршетка вежбе на Пасуљанским ливадама председник Србије и министри присуствовали су вежби на Пештери.

Вежбу „Борбена група на маршу са преласком у напад“ извела је Друга бригада Копнене војске, у садејству са Четвртом бригадом Копнене војске и јединицама Ратног ваздухопловства и противваздухопловне одбране Војске Србије.

Обраћање Александра Вучића и Милорада Додика на Пештери

Додик: Понос због онога што Србија има

Председник РС Милорад Додик честитао је председнику Вучићу, начелнику Генералштаба и свим војницима и влади на успешно организованој и изведеној вежби.“Ово је, како је председник рекао, потребно да би се очувао мир, а да би се очувао, Србија мора да има моћне и развије оружане снега. То код нас који живимо изван Србије, а Срби смо, изазива понос због онога што Србија има“, рекао је Додик у обраћању након вежбе на Пештери

Војсци Србије је пожелео успех у раду и све најбоље, као и да на овом простору трајно влада мир.

Борбена група је добила задатак да се прикупи у Новом Пазару и изврши марш правцем Нови Пазар–Дуга пољана–Буђево, а у току марша извиђачка авијација извршила је извиђање правца снага из ваздушног простора, са привремено поседнутих ватрених положаја.

На Пештери су ангажовани тенкови М84, борбена возила пешадије М80, самоходне хаубице 122 мм „гвоздика“, борбено оклопно возило ПОЛО М83 и БРДМ-2, вишецевни лансер ракета „огањ“, радар „жирафа“, а од средстава која ће ускоро бити уведена у наоружање Војске Србије, систем „ПАСАРС“ и хаубица 155мм Б52 „нора“.

Из састава Ратног ваздухопловства на вежби су учествовали „миг-29, „орао Ј-22“, хеликоптери „гама“, МИ-8, систем „КУБ“ и радар АН ТПС-70.

Након вежбе на Пештери, Вучић је рекао да је пресрећан оним што је приказано и честитао је свима који су у вежби учествовали.

Истакао је да је потребно време да би се видео труд који је уложен и да су за то биле неопходне стабилне финансије. Највише ће бити улагано у првој половини 2019, најавио је Вучић.

Рекао је да није оружје ту да би било употребљено, већ да би Србија показала потенцијалним непријатељима какав би био одговор у случају напада. То се, истакао је, ради да бисмо сачували слободу, независност и имали мир.

Вучић је рекао да ће буџет Министарства одбране за следећу годину износити око 650 милиона евра, а реално око милијарду до милијарду и 50 милиона евра.

На полигону Међа код Лесковца, око 600 припадника Специјалне бригаде, Трећег батаљона Војне полиције и РВиПВО приказало је, уз ангажовање 74 борбена возила, оспособљеност јединица у решавању тактичких и ватрених задатака у дејству против терористичких група.

Вежба на полигону Међа

Вежба на полигону Међа

Тактичка вежба по теми „Ојачани батаљон војне полиције у противтерористичкој операцији“ је имала више целина, а најзначајније су специјални десант, класични десант, напад тимова на терористичку базу, напад тимова на терористе који се извлаче и напад тимова на возило и бекство терориста у самом возилу.

На вежби на Великом Јастрепцу учествовали су припадници 246. батаљона АБХО из Крушевца. Они су приказали ангажовање припадника јединице на задацима противнуклеарне, хемијске и биолошке одбране, затим на осматрању и извиђању праваца и рејона борбених дејстава, обради прикупљених података и деконтаминацији контаминираних јединица.

На Великом Јастрепцу ангажовано је 26 борбених средстава и 120 војника који су приказали формирање станице за деконтаминацију људства и средстава ратне технике, као и рад осматрачнице у моменту и након нуклеарне експлозије.

На полигону Орешац више од 150 припадника Петог батаљона Војне полиције извела је противтерористичку операцију реализацијом поседања линије шире блокаде, претраге терена, окружења терористичке групе, напада на терористичку групу и потере за одбеглим терористима.

На Зворничком језеру било је ангажовано укупно 20 борбених средстава и око 100 припадника Специјалне бригаде и Речне флотиле који су извели диверзантски напад на елементе борбеног распореда непријатеља.

Одржана вежба на Зворничком језеру је трајала пола сата. Поред артиљеријског оружја коришћени су и чамци.

Вежба „Тенковски батаљон на маршу“ је одржана код Сремске Митровице. У њој је учествовало 30 тенкова М-84 и сто војника.

Марш тенковског батаљона код Сремске Митровице

Марш тенковског батаљона код Сремске Митровице

Посаде тенкова је чинило 90 војника, а десет припадника ВС су били логистичка подршка. Вежба је трајала два сата, а тенкови су прешли 20 километара, различите нагибе и три моста.

Током извођења вежбе, приказани су поступци посада тенкова при наиласку непријатељске авијације, при наиласку на контаминирано земљиште и мине, указивање помоћи рањенима, прелазак преко моста и поступци током марша.

Ово је први пут да је ангажован цео тенковски батаљон.

На ушћу Бегеја у Тису, код Титела, одржана је вежба у којој је ангажовано 40 пловила, од чега 15 бродова. Носилац вежбе је била Прва бригада Копнене војске, а садејствовале су Речна флотила, Специјална бригада, 204. ваздухопловна бригаде и 250. ракетна бригада из састава Ратног ваздухопловства и противваздухопловне одбране.

Речна флотила код Титела

Речна флотила код Титела

Укупно је ангажовано око 170 борбених средстава и 1.300 војника. На вежби су ангажовани и припадници Жандармерије МУП-а Србије.

Циљ вежбе је био да прикаже увежбаност и ватрену моћ Прве бригаде и Речне флотиле за припрему и извођење нападне операције у захвату водног пута, уз ваздухопловну подршку.

Вежбом су руководили командант Прве бригаде бригадни генерал Жељко Петровић и командант Речне флотиле капетан бојног брода Андрија Андрић.

Присуствовали су министар одбране Александар Вулин, начелник Генералштаба генерал-потпуковник Милан Мојсиловић, председник Покрајинске владе Игор Мировић, градоначелник Новог Сада Милош Вучевић.

Председник Вучић, у пратњи министра одбране и начелника Генералштаба ВС присуствовао је јуче тактичкој вежби Батаљона војне полиције специјалне намене „Кобре“ у оквиру Здружене тактичке вежбе са бојевим гађањем „Век победника 1918-2018“.

Вежба

Вежба „Кобри“ на полигону Војне академије

На вежби „Век победника“ приказан је и понос српске одбрамбене индустрије – „лазари“ који су ушли у употребу у Војсци Србије, „норе“, „мали милош“.

Први програм РТС-а преносио је вежбу „Век победника“ са 70 камера – од Титела до Пештерске висоравни, на земљи и у ваздуху.

На званичном Јутјуб каналу сајта РТС-а можете погледате снимке свих десет војних вежби одржаних поводом обележавања сто година од победе у Првом светском рату.

vidi više Specijalni prilog „Odbrana“ 1.12.2018