Dnevne arhive: 15. septembar 2024.

16.kmtbr

15.9.2024.

Obilježavanje Dana 16. krajiške motorizovane brigade u Mašićima

M.V.
 Danas obilježavanje Dana 16. krajiške motorizovane brigade u Mašićima
GRADIŠKA – Dan 16. Krajiške motorizovane brigade biće obilježen danas u 12 časova kod spomen-obilježja poginulim borcima Odbrambeno-otadžbinskog rata u Mašićima.

19.9.2023.

32 godina od osnivanja 16. krajiške motorizovane brigade 1.KK Vojske Republike Srpske.

Obilježen dan 16.kmtbr u s. Mašići, Gradiška

Sa područja opštine Prnjavor u ovu ratnu jedinicu, po evidenciji jedinice,  mobilisano je 1.158 pripadnika VRS.

Naši podaci da je evidentirano u nadležnom opštinskom organu 100 lica, onih koji su regulisali učešće u ratu.

novembar 1994.

Nastavite sa čitanjem

233 borca Prnjavorske brigade ostala na braniku Otadžbine Republike Srpske

SJEĆANJE NA POGINULE SABORCE

Svake godine na godišnjicu otkrivanja spomenika poginulim borcima VRS sa područja opštine vrši se pomen i parastos svim poginulim borcima VRS u svim mjesnim zajednicama opštine Prnjavor

Nјihove godine rođenja, nedvosmisleno ukazuju da je život prekinut u njihovoj najbolјoj snazi. Godina i datum smrti, ukazuju da neprijatelјa nikakva primirja ne obavezuju. Tako je i u toku ovog, a tako je bilo i u toku svih, do sada potpisanih. Brigada ih nosi u sjećanju kao skromne, poštene i dostojne pamćenja i poštovanja.

Neka im je Bogom prosto i od naroda nezaboravlјeno. Borci i komanda 1. LPBrP (Glas borca 1.lpbr Prnjavor broj 3, aprila 1995.godina)

Sve me rane moga roda bole, rekao je jednom jedan pjesnik, a misao ponavlјa svaka generacija srpskog roda. Istorija govori da ni jednu rat nije mimoišao i poštedio žrtava, nakon  kojih ostaju samo tužna sjećanja i nebrojeno puta ponovlјena nadanja da su očevi izginuli kako bi sinovi   živjeli.

Prnjavor

Sa istom nadom, živote položiše na srpskom Ozrenu i ovi mladi i čestiti lјudi. Sa istom nadom i  želјom, sudbinski predodređeni za žlvot koji ne trpi jaram, Ozren i srpsku zemlјu, uspješno brane i smrti ponosno prkose istinski Srbi. Sveštenik bi rekao neka im je Bog od pomoći i od milosti. Običnom smrtniku ne ostaje drugo do da se uči na ovakvim primjerima čojstva i junaštva. Za lošeg sina kažu da je od loša oca. Venama ovih junaka, tekla je krv  dobrih roditelјa. Dobra i plemenita krv, sigurno teče i venama njihovih srodnika i potomaka.

Treba li veći dokaz da srpski narod ima pravo na život u budućnosti?!  Nije li izdajstvo i zločin makar i na momenat dovoditi u sumnju budućnost jednog takvog naroda? (Glas borca lpbr, broj 4,1995.godina). Nastavite sa čitanjem

Dan nestalih RS

15.9.2024.

Obilježen Dan poginulih i nestalih u Odbrambeno-otadžbinskom ratu RS

Milan Vujić
 Obilježen Dan poginulih i nestalih u Odbrambeno-otadžbinskom ratu u Gradišci
GRADIŠKA – Povodom obilježavanja Dana poginulih i nestalih u Odbrambeno-otadžbinskom ratu u Gradišci je danas služen parastos i položeni su vijenci na Centralno spomen-obilježje.

Na nivou Republike Srpske 1.652 nestala lica koja još uvijek nisu pronađena.

Spomenik u Prnjavoru

Opština Prnjavor  traži  još 28 nestalih pripadnika VRS od kojih 15 iz Prnjavorske brigade.[3]

Prnjavor traga za još 31 nestalim uglavnom na Ozrenu (FOTO/VIDEO)

30.8.2024.

U organizaciji Republičke organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila na Ozrenu kod Manastira Svetog Nikole obilježen je 30. avgust, Međunarodni dan nestalih 2024. godine

Republike Srpska i nakon 29 godina od okončanja rata traga za 1.636 nestalih boraca i civila među kojima je više od 300 žena i djece. Kod manastira Svetog Nikole na Ozrenu obilježen je Dan nestalih i poginulih u Odbrambeno-otadžbinskom ratu.

Obilježen dan poginulih, zarobljenih i nestalih Prnjavor 27. maj 

Prema programu rješavanja pitanja u oblasti BIZ za 2024. godinu u gradu Prnjavoru vršen je  pomen i služen parastos poginulim i nestalim borcima i civilima sa prostora grada Prnjavora, i položeni vijenci i cvijeće kod gradskog spomen obilježja. Istovremeno je obilježen i Dan gradske organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Prnjavor.

Prema podacima ove gradske organizacije još 30 vodi se kao  nestali boraci sa područja opštine Prnjavor.

Nastavite sa čitanjem